AÇIK KAYNAK KOD, KAPALI KAYNAK KOD VE ÖZGÜR YAZILIM NEDİR ?

 

           AÇIK KAYNAK KOD 
    Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodu isteyen ve herkesin kullanımına açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Ücretsiz olduğu için açık kodlu yazılımlar herkes tarafından kolaylıkla geliştirilebilir. Açık kaynak kodlu yazılımlar uyarlanabilir, sağlam, hızlı, güvenlidir, yeni bir yazılım üretme biçimi, yeni iş modelleri sunmaktadır.
   En iyi bilinen açık kaynak kodlu yazılımlar PARDUS, LİNUX, OPEN OFFİCE, GNU, DEBİAN, FİREFOX' dur. Her kesime hitap eden açık kaynak kodlu yazılımlar kamu kuruluşlarından her türden okullara, tüm kurum ve bireylerin rahatça kullanabileceği güçlü yazılımlardır
    AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLARIN AVANTAJLARI
1. Kodlar herkese açık olduğu için kullanıcı kendi isteğine göre değiştirip geliştirebilir. Yani yazılımı özgürce değiştirme hakkı verir.
2. Geliştirdiğimiz yazılımı satıp maddi kazanç elde edebiliriz. 
3. Ücretsiz olması en büyük avantajdır. 
4. Virüs yok denecek kadar azdır.
  AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLARIN DEZAVANTAJLARI
1. Çok kapsamlı  testlerden geçmemiş olması her an bir güvenlik sorunu oluşturabilir. 
2. Henüz tüm ihtiyaçlara tam olarak cevap verememesi bir çok kullanıcının bu tarz işletim sistemlerine güvenini azaltmıştır.
3. Tecrübeli olmayanlar için kullanımı zordur.
        KAPALI KAYNAK KOD
    Lisanslı işletim sistemlerinde program kodları gizli tutulur. Kullanıcılar yasal yollarla üzerinde değişiklik yapamaz. Kapalı kaynak kodlu yazılımların başında MİCROSOFT WİNDOWS ve APPLE OS X işletim sistemleri kapalı kaynak  ve her iki platformda kişisel, sunucu ve mobil dahil olmak üzere çeşitli yazılımlar sağlarlar. 
    KAPALI KAYNAK KODLU YAZILIMLARIN AVANTAJLARI
1. Grafik kullanan uygulamaların daha performanslı çalışmasını sağlar. 
2. Bilgisayarımızın  ve uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlar.
3. Görsel yönden gelişmiştir.
4. Kullanımı kolaydır. Kodları kapalı olduğu için güvenilirdir.
   KAPALI KAYNAK KODLU YAZILIMLARIN DEZAVANTAJLARI
1. Kodları kapalı olduğu için gelişimine izin verilmiyor. Kullanıcının geliştirmesine izin verilmediği için kullanıcı üretmek yerine hep tüketici olarak kalmaktadır. 
2. Ücretlidir. 
3. Sistem çalışırken arka planda kullanıcıdan gizli işlemler gerçekleşebilir.
    ÖZGÜR YAZILIM
    Kullanıcıların özgürlüğüne ve topluluğa saygı duyan yazılım demektir. Diğer bir deyişle kullanıcıların bir yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, çalışma değiştirme ve geliştirme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir. Özgür yazılım bir fiyat değil aslında özgürlük meselesidir. Özgür yazılım ifade özgürlüğünün ta kendisidir. 
        
    
    





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ